Vincent van Gogh in Drenthe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat Vincent Van Gogh in Drenthe heeft gewerkt? In 1883 trok hij drie maanden rond door de provincie, die hem het gevoel gaf dat hij 40 jaar terug in de tijd was gegaan. Op 11 september werd in kunstenaarsdorp Zweeloo de publicatie over de 15 locaties waar Van Gogh verbleef gepresenteerd. Ik schreef hiervoor de onderzoeksdossiers om tot publieksteksten!

Zijn verblijf in Drenthe maakte hem rustig, schreef hij aan zijn broer Theo: ‘Ik heb nu een maand heilucht ingeademd, ik had die ook absoluut noodig […] Ik spreek kalm, ik denk kalm nu.’

Van Gogh verbleef langere tijd in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam/Veenoord, maar maakte ook dagtochten naar andere schilderachtige plekken. Zweeloo was daar één van. Het pittoreske dorp trok hem aan omdat hij wist dat de Duitse schilder Max Liebermann er had gewerkt. Van Gogh wilde de appelboomgaard schilderen die Liebermann een jaar eerder had vastgelegd, en hoopte de schilder er te treffen. Van Gogh kwam om zes uur ‘s ochtends aan in Zweeloo, na een drie uur durende tocht op een boerenkar. Liebermann was er helaas niet. Van Gogh tekende de lindeboom in de boomgaard en de kerk van Zweeloo en keerde te voet terug naar Nieuw-Amsterdam.

‘Als een droom ging die dag voorbij’, schreef Van Gogh aan zijn broer. Hij was zo overweldigd door de omgeving, dat hij was vergeten te eten: ‘ik was zoo verdiept in die navrante muziek geweest den heelen dag, dat in letterlijken zin ik zelfs eten & drinken had vergeten […]. De dag was om en van de morgenschemering tot de avondschemering, of liever van den eenen nacht tot den anderen nacht had ik mij zelf vergeten in die symphonie.’

De publicatie is digitaal toegankelijk! Zie de website over Van Gogh in Drenthe.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *